Podbieranie ryb ręką - chwyt za kark.
 
 
Podbieranie ryb ręką jest nadal jednym z najlepszych sposobów na bezpieczne podebranie wyholowanej ryby.
 
Małe i średnie ryby najlepiej podebrać prostym chwytem ręką za kark ryby. Rybę chwyta się ręką tuż za końcem pokryw skrzelowych. Chwyt musi być mocny i stabilny. Należy jednak pamiętać, aby uchwyt nie był zbyt silny i nie spowodował uszkodzeń narządów wewnętrznych ryby. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby podczas chwytu za kar nie uszkodzić skrzeli, ani oczu ryby.
 
W ten sposób możemy szybko podebrać praktycznie każdy gatunek ryby, pomijając sumy, których nie podbiera się chwytem za kark.
 
Catch and release - www.catchandrelease.pl - Złów i wypuść
 
Catch and release - www.catchandrelease.pl - Złów i wypuść
 
Chwyt ryby za kark jest także wskazany, kiedy rybę chcemy wyhaczyć nad wodą, aby szybko ją wypuścić.
 
Catch and release - www.catchandrelease.pl - Złów i wypuść
 
Catch and release - www.catchandrelease.pl - Złów i wypuść
 
Tekst i zdjęcia: Sebastian "rognis_oko" Kalkowski